Pčele i med

MED - najpoznatiji pčelinji proizvod

Pčele

Pčele su društveni kukci koji u prirodi žive u šupljinama drveća ili stijena, no čovjek ih je pripitomio i sagradio im košnice. U jednoj košnici na vrhuncu sezone može ih biti i do 80 000. Iako se čini da unutar košnice vlada strašan nered, pčele su vrlo organizirane. Svaka zna svoju ulogu: hraniteljice, graditeljice, čistačice, stražarice te skupljačice koje u košnicu donose nektar, pelud, propolis i vodu. Sve su one zapravo sestre, ali nisu plodne. Matica je jedina ženka u košnici koja se može razmnožavati.

Rojenje, noćna mora mnogih pčelara, zapravo je jedan od osnovnih trenutaka u životu svake košnice. Jedan dio iz zajednice traži s maticom novi dom. A u košnici ostaje dio pčela i nova matica. Pčelari u pravilu ne vole rojenje jer im odnosi višak meda koji bi da rojenja nema trebali izvrcati. Međutim kada se rojenje pojavi na pčelinjaku ono je doživljaj za pčelara koji se redovito fotografira. Pčele se "opskrbe medom" iz košnice za vrijeme trajanja rojenja i odlaze s tim medom, a to je jedan od razloga zašto se ne trebate bojati roja-ako nije prošlo nekoliko dana, one su site i nije ih briga što zujite oko njih ;).

Med

Najpoznatiji pčelinji proizvod, njegova ljekovita svojstva i djelovanja su mnogobrojna. Najpoznatije korištenje i djelovanje meda je za simptome gripe, prehlade i raznih bolesti respiratornog sustava. Tajna se krije u mješavini brojnih organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, vitamina te minerala. Osim toga, on djeluje i kao prirodni antiseptik, djeluje povoljno čak i kod opeklina - na koju se može nanijeti čisti med što će spriječiti stvaranje mjehura te pomoći u zacjeljenju i regeneraciji kože.

Med uvelike pomaže kod probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, podiže razinu željeza, a istovremeno snižava razinu masnoće u krvi. Sastavni je dio brojnih kozmetičkih proizvoda, a regenerativan učinak ima kao maska za lice jer uklanja kožne nečistoće, hrani suhu i dehidriranu kožu te pomaže u uklanjanju bora.

Med poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer ima antiseptičko djelovanje.

Kako konzumirati med?

Idealno konzumiranje meda je u čaši vode! Med se rastopi u mlakom ili hladnom napitku a ne preporuča se konzumiranje žlicom direktno u usta.  Razlog je jednostavan: med je higroskopan („veže“ vodu na sebe) i ako ga se guta direktno nadraži sluznicu probavnog trakta, povuče vlagu iz sluznice, isuši je i na taj način ošteti. Ako se ipak konzumira direktno, ne smije se odmah progutati već ga treba držati u ustima nekoliko minuta.

Propolis

Najpoznatije djelovanje propolisa na ljudsko zdravlje je ublažavanje upalnih procesa sluznice grla, usne šupljine i desni. Propolis je po svom sastavu prirodni antibiotik, preventivno djeluje kod upale grla i ždrijela. Osim što ima antibakterijski i antivirusni učinak, djeluje sinergistički s antibioticima, pojačavajući njihov bakteriostatski učinak.

Riječ propolis potječe od grčkih riječi pro – pred i polis – grad, što bi značilo da stoji pred gradom (tj. košnicom) u svrhu obrane. Pčelama služi za popunjavanje šupljina u košnici, čime se stvara zaštita od vjetra, mikroorganizama i sl.

Doris Banić, pokretačica Bee4U projekta i vlasnica BeeLand-a, poziva Vas srdačno, veselo i opušteno u njezin pčelinjak u Dubravicama kraj Skradina.

Pratite nas na:

Rezervacije:

Doris Banić, struč. spec. oec.
phone: +385 99 384 0330
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© All rights reserved by OPG Banić Ivica.
Powered by braintree.